Alles wat je moet weten over paarden en zweten – tips voor paarden en warm weer

1227
GELEZEN

Cavalor zomer

Alles wat je moet weten over paarden en zweten – tips voor paarden en warm weer

Het is zomer! In deze blog delen we 3 tips om te gaan met het warme weer. Want het is fijn voor ons, maar is het ook zo fijn voor je paard? De nutritionisten van Cavalor delen hun tips met jou in deze blog. 

Thermoneutrale zone

Als de temperatuur buiten de thermo neutrale zone van je paard komt, dan is extra ondersteuning nodig om de warmte goed kwijt te raken. In de thermoneutrale zone (TNZ) hoeft een paard geen moeite te doen om zijn core body temperatuur (36-37 °C) te behouden. De TNZ is onder andere afhankelijk van leeftijd en conditie van je paard. Voor een ongeschoren paard ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. Dit geldt voor volwassen paarden die gewend zijn aan gemiddelde temperaturen. 

Tip 1: Pas het schema aan
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen ligt de thermoneutrale zone van een paard heel anders dan die van mensen. Daarom hebben ze het al heel snel warm. Je kunt helpen door op momenten te rijden wanneer het nog niet zo warm is. Rijdt vroeg in de ochtend of laat in de avond en zorg voor een goede cooling down! Voeg Cavalor CoolSens toe aan het water tijdens de cooling down voor verhoogd en verlengd verkoelend effect.

Tip 2: Elektrolyten paraat

Tijdens het werken zweet je paard en verliest daarmee elektrolyten. Deze vervullen een belangrijke rol in het paardenlichaam. Geef je paard daarom na het rijden elektrolyten. ‘Preventief’ elektrolyten geven heeft weinig zin, een paard kan ze namelijk niet opslaan. Wil je meer lezen over elektrolyten? Lees dan zeker deze blog eens. 

Met Cavalor Electroliq Balance of Cavalor Electrolyte Balance vul je verloren elektrolyten aan en help je je paard goed te herstellen. Het ideale moment om elektrolyten toe te dienen is kort na de inspanning, maximaal 1,5u voor de inspanning kan ook, maar onmiddellijk erna heeft het grootste effect. Op die manier gaan de mineralen niet verloren, en raken de reserves van je paard snel weer aangevuld. Wil je er zeker van zijn dat je paard op warme dagen genoeg vocht en elektrolyten binnenkrijgt? Gebruik dan Cavalor Mash & Mix-slobber om elektrolyten door te mengen. Lekker voor je paard, en uitstekend voor zijn herstel.

Tip 3: Houd de vochtreserves op peil

Zweten mag dan wel gezond zijn voor je paard, het put ook zijn vochtreserves uit. Je paard moet dus altijd voldoende drinken. Anders ligt de kans op uitdroging op de loer. Het dorstgevoel van je paard wordt niet altijd voldoende geprikkeld, zelfs al zweet het hevig. Zorg ervoor dat je paard altijd toegang heeft tot vers drinkwater. Drinkt je paard niet? Strooi een beetje zout op zijn tong om het dorstgevoel te prikkelen en het drinken te stimuleren. 

We maakten ook een leuke video over elektrolyten en een goede cooling down. Die kun je hier bekijken.

De nutritionisten van Cavalor schreven deze blog speciaal voor Stalzoeken.nl. Wil je meer weten over Cavalor, bezoek dan de website www.cavalor.com. En mocht je graag persoonlijk advies willen over welke voeding en verzorging het beste bij jouw paard past? Je kunt de nutritionisten van Cavalor eenvoudig bereiken via info@cavalor.com of bel 003292202525.