Alles wat je moet weten over weerstand + tips om de weerstand van je paard hoog te houden.

2474
GELEZEN

Alles wat je moet weten over weerstand + tips om de weerstand van je paard hoog te houden

Met een goede weerstand kan het paardenlichaam heel wat aan. De natuurlijke immuniteit houdt de vervelende virussen buiten het lichaam. Het paard is minder vatbaar voor ziekte. Een goede weerstand begint bij gezonde darmen. Voeding heeft een grote invloed op de darmen en draagt dan ook een steentje bij aan een goede weerstand. Met een hoge weerstand kan je paard tegen een stootje! In deze blog, geschreven door de nutritionisten van Cavalor, lees je alles over de weerstand van het paard. 

Het gaat niet alleen over fysieke gezondheid

Immuniteit bepaalt de fysieke gezondheid van een paard. Een belangrijke schakel in dit systeem is het darmstelsel. Een gezonde darm is de eerste stap naar een gezond paard. De fysieke weerstand van het paard wordt bepaald door een systeem waarvan heel wat lichaamsdelen deel uitmaken. 

Niet alleen de fysieke gezondheid van paarden heeft invloed op hun weerbaarheid tegen ziektekiemen, ook hun mentale gezondheid speelt een belangrijke rol. Denk maar aan stress die een grote invloed heeft op de gezondheid van het paard. Verlies de mentale toestand van je paard dus nooit uit het oog. Zorg voor voldoende weidegang, sociaal contact en vermijd verveling en frustratie. Immuniteit gaat over de fysieke én mentale gezondheid van het paard.

De darmen in de hoofdrol
Het darmstelsel is de grootste barrière tussen het paardenlichaam en de buitenwereld. Het darmmembraam komt met alles in aanraking wat het paard eet en drinkt. Ondanks de grote blootstelling is de darmwand extreem dun. Als het paard in contact komt met schadelijke stoffen kan het potentieel dodelijk zijn. Daar komt het immuunsysteem in actie, het leger pakt alle slechte stoffen aan. Hiermee voorkomt de schade aan het lichaam.

De darmflora speelt een cruciale rol bij het beheersen en reguleren van het immuunsysteem. Het beschermt het lichaam tegen de ‘schadelijke’ buitenwereld. Voor een optimale gezondheid en prestatie is het daarom essentieel om een gezonde darmflora te behouden. Vezels zorgen voor goede bacteriën en een goede weerstand begint dus bij het voeren van goede vezels! Het voeren van ruwvoer voorziet ook in een mentale behoefte; een paard is van nature gewend 14 tot 16 uur per dag te eten.

Wist je dit al over weerstand?

  • De ontwikkeling van een goede weerstand begint direct na de geboorte. Zodra het veulen de eerste biestmelk drinkt krijgt hij de eerste antistoffen, maar ook de eerste bacteriën in de dikke darm
  • De eerste keer dat bacteriën in de darm terecht komen worden ze gezien als  vreemde  antigenen  en  lokken  daarmee  een reactie uit van het immuunsysteem. Als het lichaam ze eenmaal herkent als goede bacteriën kunnen ze prima leven in de darmen.
  • Pre- en probiotica kunnen het evenwicht in darm herstellen. 

Tip: vezels vezels vezels
Vezels zijn noodzakelijk voor een goede weerstand. De basis van ieder paardenrantsoen zijn voldoende vezels. Het zorgt voor een goede darmwerking, maar het eten van ruwvoer voorziet dus ook in een mentale behoefte. Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is de algemene weerstand een combinatie van de fysieke én mentale gezondheid. Wil je ondersteunen met extra vezels via krachtvoer? Dan is Cavalor Fiber Force een goede aanvulling. Cavalor FiberForce is een zeer vezelrijke kruidige muesli samengesteld met extra pre- en probiotica ter ondersteuning van de darmflora en algehele darmgezondheid.

Tip: het is meer dan vitamine C
Een goede weerstand komt niet in alle gevallen vanzelf. Paarden die met veel andere paarden in contact komen, paarden die veel reizen, jonge of juist oudere paarden kunnen soms een verminderde weerstand hebben. Ze kunnen vaak wat extra ondersteuning gebruiken! Immuniteit is een complex systeem dat voortdurend uitgedaagd wordt. Bij Cavalor geloven we dat gezondheid van binnenuit komt en daarom vinden wij de weerstand zo belangrijk. Cavalor Resist + Vit. C bevat een antioxidantmix, kruidenextracten, essentiële oliën, mineralen, prebiotica, spiruline en  weiproteine-isolaat.  Deze mix van weerstandversterkers helpt om het immuunsysteem in een hogere graad van alertheid te brengen en wordt de weerstand op peil gehouden. Je paard optimaal voorbereiden op   een (lange) reis? Start dan minimaal 10 dagen voor de reis met Cavalor Resist+ Vit C.   

De nutritionisten van Cavalor schreven deze blog speciaal voor Stalzoeken.nl. Wil je meer weten over Cavalor, bezoek dan de website www.cavalor.com. En mocht je graag persoonlijk advies willen over welke voeding en verzorging het beste bij jouw paard past? Je kunt de nutritionisten van Cavalor eenvoudig bereiken via info@cavalor.com of bel 0032-92202525.