Drie tips voor omschakeling van weide naar (meer) op stal

1602
GELEZEN

Drie tips voor omschakeling van weide naar (meer) op stal 

We kunnen er niet meer omheen, de herfst is in aantocht. De lange zomeravond laten we achter ons we gaan ons voorbereiden op het winterseizoen. De winterjas kan uit de kast en de korte broeken gaan naar zolder. Voor paarden is de wisseling van seizoen niet zo eenvoudig. Het leven op stal in de winter brengt andere routines met zich mee dan in de zomer. Zo staat je paard in de herfst waarschijnlijk veel minder in de wei dan in de zomer. De nutritionisten van Cavalor geven je tips om de omschakeling zo aangenaam mogelijk te maken.

Met de overgang van seizoen is er een grote kans dat jouw paard minder op de wei komt en dus ook minder beweging heeft. Dan is het goed om je te realiseren dat je paard zijn energie op minder manieren kwijt kan. En dat meer op stal ook vaak leidt tot verveling.

Tip 1: Zorg voor voldoende ruwvoer
De meeste paarden staan in de winter minder in de wei. Ze eten dan geen of amper gras en sowieso is het gras veel armer dan in de zomer. Je paard krijgt dan dus ook minder voedingsstoffen binnen uit het gras. Daarvoor zijn paarden in de winter meer aangewezen op ruwvoer. Zorg ervoor dat je paard voldoende ruwvoer krijgt, verdeeld over verschillende maaltijden per dag, zodat hij kan blijven eten en zijn maag gevuld houdt (dit helpt ook tegen verveling).

Hooi of voordroog is armer aan vitaminen en mineralen dan vers gras. Dat zien mensen vaak over het hoofd. Ze geven het paard in de winter evenveel ruwvoer als zomers, terwijl het paard in de koude maanden juist meer nodig heeft. Daar komt bij dat in de loop van de tijd eiwit, vitaminen en mineralen in hooi, en ook bij voordroog, verloren gaan. Dat komt omdat dit in het voorjaar en zomer van het land gehaald wordt en in de winter pas gevoerd wordt. In de tussentijd wijzigt de voedingswaarde. Je ziet dan bijvoorbeeld dat paarden in februari magerder worden of minder mooi in hun vacht zitten.

Geef zo nodig een supplement of balancer met de benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen bij. En pas, indien je paard minder beweging krijgt, ook de hoeveelheid krachtvoer aan. Cavalor Fiber Force is een krachtvoer laag in zetmeel en suikers, ideaal voor gevoelige paarden maar ook zeker in de overgang van wei naar stal. Het zit daarbij boordevol vezels.  

Tip 2: Aanvullen kan nodig zijn
Soms heeft een paard wat extra ondersteuning nodig om fit en gezond de winter door te komen. Dat extraatje voor de gezondheid kun je ook vinden in vetzuren. Omega 3 en 6 vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dit wil zeggen dat het lichaam deze stoffen nodig heeft maar ze zelf niet kan aanmaken. De vetzuren dienen daarom via het rantsoen te worden opgenomen. In de winter krijgen paarden, via krachtvoer, vaak veel omega 6 vetzuren binnen. Omega 3 vetzuren kunnen ze er echter weinig uithalen en ook het hooi dat ze eten bevat minder omega 3 dan het verse gras uit de zomer. Omega 3 vetzuren zijn heel belangrijk voor de immuniteit en voor de aanmaak van omega 9 in de dikke darm. Ze zorgen voor gezondheid van binnenuit. Een juiste verhouding tussen omega 3 en 6 vetzuren heeft niet enkel een positief effect op het immuunsysteem maar ook op de algehele gezondheid van het paard. Een disbalans tussen deze vetzuren kan in verband gebracht worden met ontstekingen, een slechte vacht, verminderde weerstand en verminderde vruchtbaarheid.

Cavalor Oilmega bestaat uit Omega 3 en 6 vetzuren. Aan deze oliën wordt vitamine E toegevoegd. Vitamine E gaat de oxidering van vetzuren tegen, zodat deze langer hun functies kunnen vervullen.

Tip 3: Boost de weerstand
De weerstand van je paard wordt in de wintermaanden flink op de proef gesteld. Op stal zijn de deuren en ramen vaker gesloten. Een heerlijke omgeving voor virussen en bacteriën.  Door het immuunsysteem van je paard tijdens deze periode extra te ondersteunen, wordt hij minder vatbaar voor ziektes. 

Paarden worden niet ziek van kou, maar met een verminderde weerstand kan dat wel! Net als bij mensen kan ook bij paarden de weerstand in de winter dalen. Het binnen staan heeft invloed, maar ook de temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat de weerstand van je paard niet zo hoog is als je zou willen. Resist + Vit C is een poeder dat de opbouw van het immuunsysteem ondersteunt door een mix van antioxidanten, kruidenextracten en essentiële oliën. Een combinatie van verschillende antioxidanten werkt sterker dan een hoge dosering van één antioxidant aangezien elk antioxidant anders functioneert.

Ook vezelrijke slobbers, zoals Cavalor Fiber Beet Mash, zijn een welkom extraatje in de wintermaanden: een bron van vezels, goed voor de darmflora en bovendien hebben paarden ook weer even wat extra te doen en knabbelen. 

De nutritionisten van Cavalor schreven deze blog speciaal voor Stalzoeken.nl. Wil je meer weten over Cavalor, bezoek dan de website www.cavalor.com. En mocht je graag persoonlijk advies willen over welke voeding en verzorging het beste bij jouw paard past? Je kunt de nutritionisten van Cavalor eenvoudig bereiken via info@cavalor.com of bel 0032-92202525.

CavalorCavalor ResistCavalor Fibre Force