Gezonde hoeven – tips om de hoeven van je paard gezond te houden

1487
GELEZEN

Gezonde hoeven – tips om de hoeven van je paard gezond te houden

Ken jij de uitspraak: ‘gezonde hoeven, gezond paard’? Een paard staat dag en nacht op zijn hoeven. Zelfs als een paard slaapt doet hij dit vaak staand. Belangrijk dus om deze gezond te houden! Maar hoe doe je dat? Lees deze tips & tricks die de nutritionisten van Cavalor voor jou schreven en leer alles over de drie pijlers voor gezonde hoeven.

  1. Stalmanagement; de optimale basis
  • Genoeg beweging. Beweging stimuleert de werking van het hoefmechanisme en zorgt voor een goede doorbloeding van de hoef.
  • Gezond gewicht. Te zware paarden belasten hun hoeven veel meer dan paarden met een gezond gewicht.
  • Goede stalhygiëne. In een vuile stal ontstaat ammoniak omdat de urine van je paard zich vermengt met het strooisel dat je gebruikt. Ammoniak maakt de hoef zachter en dus minder sterk. Mest en urine tasten de hoefkwaliteit aan en werken rotstraal in de hand. Om rotstraal te voorkomen raden we aan de stal zo schoon en droog mogelijk te houden.

Heb je toch last van rotstraal? Gebruik dan dagelijks Dry Feet tot de rotstraal volledig is verdwenen.

  1. Hoefsmid; partner in crime

Laat regelmatig een hoefsmid komen. Hij beslaat of bekapt de hoeven zoals het hoort en voorkomt zo dat ze beginnen te splijten of te brokkelen. Hij kan ook de natuurlijk zwakke plekken bijwerken om bijvoorbeeld de stand lichtjes te verbeteren of extra steun te geven.

  1. Evenwichtige voeding; vaak onderschat toch heel belangrijk

Hoeven groeien traag: gemiddeld 1 centimeter per maand. Met evenwichtige voeding en eventueel voedingssupplementen kun je de kwaliteit van de hoefgroei sterk verbeteren. Zo zijn eiwitten, energie, vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en sporenelementen belangrijke voedingsstoffen voor hoeven. Geef je voeder waarin dat allemaal in de juiste hoeveelheden zit? Dan hoef je geen supplementen te geven. Als je paard ze niet of te weinig krijgt, vul je zijn voeding het best aan met een supplement.

De belangrijkste voedingsstoffen: eiwitten. Een hoef bestaat voor ongeveer 90% uit eiwitten, met keratine op nummer 1. In keratine zitten aminozuren die een grote invloed hebben op de hoef. Zwavelhoudende en essentiële aminozuren zoals cysteïne en methionine zorgen ervoor dat de cellen in de hoefhoorn – de buitenkant van de hoef – zich flexibel verbinden. Maar denk eraan: je paard maakt die zuren niet zelf aan en moet ze dus via zijn voeding krijgen.

Ook vitamines zijn belangrijk. Vooral vitamine H of biotine. Je paard heeft minstens 25 milligram biotine per dag nodig om verschil in de kwaliteit van zijn hoeven te zien. Hoeven vragen daarnaast ook om andere vitamines. Vitamine A bijvoorbeeld ontwikkelt het hoornweefsel. Vitamine E, D en K en verschillende B-vitamines ondersteunen het metabolisme en de ontwikkeling van de hoef. Een enkel nutriënt zoals biotine toevoegen aan een ongebalanceerd rantsoen, zal nooit een optimaal resultaat geven.

Nog een belangrijke voedingsstof: mineralen. Koper versterkt de buitenste hoefwand, helpt de celmembranen van de hoefcellen beschermen en het belangrijke eiwit keratine vormen. Ook zink helpt keratine vormen en ondersteunt de opbouw en het herstel van de cellen in de hoef en de hoefwand. Selenium beschermt dan weer de celmembranen in de hoef. Geef selenium niet zomaar zelf: te veel selenium veroorzaakt zelfs hoefproblemen. Een overdosering is daarenboven gevaarlijk voor je paard.

Heeft jouw paard erg gevoelige hoeven? Dan raden we Hoof Aid Special aan ter ondersteuning. Dit supplement bevat niet alleen biotine, maar ook gisten, sulfaatverbindingen, aminozuren en vetzuren. Deze combinatie van ingrediënten is essentieel voor écht effect.

Gezondheid van binnen én buiten: ook voor hoeven

Dankzij vetzuren creëert je paard een barrière tegen bacteriën en schimmels en beschermt het zijn hoefhoorn. Ze bevorderen ook de veerkracht van zijn hoeven. Vetzuren zitten in oliën en vetten.

Tot slot: weersinvloeden zoals droogte overdag en vochtigheid ’s nachts, hebben ook invloed op de kwaliteit van de hoef. Tijdens een droge zomer zien we vaker brokkelhoeven dan tijdens de winter. Onze tip: de hoeven regelmatig afspoelen met water. Zodra het water is ingetrokken de hoeven verzorgen met onze hoefolie PodoGuard. Deze olie houdt de vochtbalans van de hoef op peil en is verrijkt met laurierbesolie. Dit beschermt de hoef tegen bacteriën en andere boosdoeners.

Wil je meer lezen over hoeven, hoefverzorging en de producten die je kunt gebruiken voor het creëren en behouden van een perfecte hoefconditie? Lees dan hier alles over het hot topic #hooves.

De nutritionisten van Cavalor schreven deze blog speciaal voor Stalzoeken.nl. Wil je meer weten over Cavalor, bezoek dan de website ww.cavalor.com. En mocht je graag persoonlijk advies willen over welke voeding en verzorging het beste bij jouw paard past? Je kunt de nutritionisten van Cavalor eenvoudig bereiken via info@cavalor.com of bel 003292202525.

Meer informatie over deze producten? Ga dan naar:

Dryfeet:

https://cavalor.com/nl/producten/dry-feet/

Podoguard:

https://cavalor.com/nl/producten/podoguard/

 

Hoof Aid Special:

https://cavalor.com/nl/producten/hoof-aid-special/