Houston, we have a problem…

798
GELEZEN

Houston, we have a problem…

Als je momenteel op zoek bent naar een pensionstal, dan heb je een uitdaging. Normaliter zien we op Facebook met name berichten voorbij komen van stallen die nog boxen vrij hebben, echter zijn de rollen nu omgedraaid. Momenteel overheersen de oproepen van mensen die juist een stal zoeken. Het lijkt in sommige regio’s wel een huizenmarkt te worden; het aanbod is zeer beperkt, de prijzen rijzen de pan uit en er zijn nog minstens 30 gegadigden voor je.

De laatste maanden ontvangen wij ook steeds meer berichten van stallen die stoppen met pension met uiteenlopende redenen; de stal heeft teveel kosten, pensionklanten kunnen of willen niet meer betalen, de eigenaar heeft er simpelweg geen zin meer in, alleen manegelessen geven levert meer geld op of de grond is opgekocht om huizen op te bouwen… Alleen al in de provincie Utrecht sluiten er dusdanig veel stallen, dat als alles klopt wat er gezegd wordt, er zo’n 300 paarden het komende jaar een andere stal zoeken.

En dan heb je dus een uitdaging… Je bent happy op je huidige stek en je hebt totaal geen behoefte aan een verhuizing. En met de huidige benzineprijzen zit je er ook niet op te wachten om dagelijks naar de andere kant van Nederland te rijden. Tevens heeft je paard het naar z’n zin en is ie bijvoorbeeld gewend aan het feit, dat ie dagelijks het grootste deel van de dag buiten loopt, wat je hem of haar ook niet wilt afnemen. Of, je hebt zo’n leuke vriendengroep opgebouwd op stal en die relaties dreigen nu uit elkaar te vallen, simpelweg omdat de wegen naar stal zich van elkaar gaan scheiden.

Uiteraard zijn er ongetwijfeld een paar stallen die aan je wensen voldoen, echter beschikken juist die stallen over een ellenlange wachtlijst. Iets wat je echt niet kunt gebruiken, want, je moet voor een bepaalde datum weg zijn. Oftewel: je hebt gewoon een probleem.

Nu zal je na dit stuk gelezen te hebben misschien wel denken: Als eigenaar van Stalzoeken kunnen jullie makkelijk praten want jullie kennen alle stallen in de regio! Helaas… Ook wij hebben onlangs te horen gekregen dat de stal stopt. Nou ja ‘stopt’, er zijn 10 boxen en de huidige bewoners zijn niet meer welkom. Men heeft de voorkeur voor één iemand die alle stallen huurt, zodat er o.a. minder volk over het terrein loopt.

En zo zijn er nog een aantal redenen waarom wij binnen enkele maanden weg moeten zijn. Niet geheel onbelangrijk, de meeste stalgenoten wonen toevallig ook in de provincie Utrecht.

Ondanks alle nadelen weten wij dat het uiteindelijk goed komt en dat de vriendschappen, die op deze stek zijn ontstaan, blijven… Dus zit je in eenzelfde situatie, zie het zoeken van een andere stal dan als een uitdaging en niet als een probleem, dat maakt het een stuk lichter. Uiteraard kost het wel even tijd en energie. Heel cliché maar waar de ene deur dicht gaat, gaat een andere deur altijd weer open en met een beetje mazzel kom je er nog beter uit ook.

Tot slot een verzoek van een stal-eigenaar: zit je nou in zo’n situatie en sta je bij meerdere stallen op de wachtlijst, geef het dan even door als je elders een nieuwe stal hebt gevonden. Het kost staleigenaren veel tijd om iedereen op een wachtlijst na te bellen, terwijl jij zo een app of mailtje hebt gestuurd. Namens de stal-eigenaren, alvast enorm bedankt...