Waarom wel of juist niet preventief ontwormen?

693
GELEZEN

Waarom wordt er eenmalig preventief ontwormen geadviseerd?

Vaak wordt er geadviseerd om eenmaal per jaar preventief te ontwormen in verband met ingekapselde bloedworm, horzellarven en lintworm. Hieronder uitleg waarom deze maagdarmwormen niet goed vindbaar zijn via mestonderzoek. Klanten van Worm&Co ontvangen altijd een eindejaarsadviesmail en een mail wanneer het beste moment is de kuur toe te dienen, mits nodig. Onderzoek heeft uitgewezen dat door de "warme" winters de weides langer infectieus kunnen blijven. Infectieuze larven kunnen tot 3 maanden overleven op de weide, vooral bij lagere temperaturen. Bij matige tot strenge vorst worden de infectieuze larven gedood.

Horzellarven

Meer dan 50% van de Nederlandse paarden is geïnfecteerd met paardenhorzel-larven, echter de infectie is vaak symptoom-loos. Heel soms kunnen paarden een lichte ontsteking van het mondslijmvlies vertonen kort na opname van een groot aantal eitjes. Bij een zeer zware besmetting, die vrijwel nooit voorkomt, kan de overgang van de slokdarm naar de maag (gedeeltelijk) geblokkeerd zijn, en kan het dier moeilijk voedsel opnemen. De aanwezigheid van de horzellarven kan niet met mestonderzoek worden aangetoond omdat de horzel de eitjes aan de buitenkant van het paard legt.

Als een paardeneigenaar wil behandelen tegen horzellarven, omdat er bijvoorbeeld veel eitjes waren te zien op de vacht, adviseren wij om dit te doen na de eerste nachtvorst. Door de nachtvorst sterven de vrijlevende horzellarve vliegen en is het risico op her-infectie, na behandeling van het paard afwezig. Veelal is een specifieke behandeling niet vaak nodig voor horzellarven.

Lintworm

Doordat lintwormen de eitjes in pakketjes afzetten is mestonderzoek niet geschikt voor het aantonen van lintwormen. Soms worden er lintwormeitjes met een regulier mestonderzoek, gevonden maar dit zijn eigenlijk toevaltreffers. Doordat de lintworm de eitjes in pakketjes uitscheidt, is er ook geen verband tussen eventueel gevonden lintwormeitjes en de ernst van de lintworminfectie. Zoals dat wel het geval is met de andere maagdarmwormen. Om uitsluitsel te krijgen kunt je gebruik maken de Equisal lintwormspeekseltest.

Ingekapselde bloedworm

Als infectieuze larfjes door het paard worden opgenomen, penetreren ze bij aankomst in de dikke darm onmiddellijk het darmslijmvlies. Na een ontwikkelingsperiode van minimaal 6 weken (de pre-patent period) in zowel het darmslijmvlies als de darminhoud vinden we volwassen eitjes leggende wormen in de darmen.

Larven kunnen ook enkele maanden rondkruipen in de darmwand. Omdat ze zich steeds verplaatsen, weet het afweersysteem van het paard zich veelal geen raad met deze indringers, met als resultaat een ontstoken darmwand. Dit geldt met name voor jonge paarden.

Kleine bloedworm larven hebben de unieke eigenschap dat ze tijdelijk in een soort winterslaap kunnen gaan waarbij ze worden ingekapseld in de darmwand. Of een larfje in ‘winterslaap’ gaat of zich direct tot volwassen worm ontwikkeld is afhankelijk van vele factoren: leeftijd van het paard, seizoen, weerstand van het paard etc.

Volwassen wormen in de darmholte communiceren met de larven in de darmwand. Ze informeren de larfjes dat er voldoende volwassen wormen in de darmholte zijn die eitjes leggen en dat de larven voorlopig wel in de darmwand mogen blijven. De larfjes van de rode bloedworm kunnen zich inkapselen in de darmwand

Alleen de werkzame stof Moxidectine is werkzaam tegen de ingekapselde bloedworm. Andere wormmiddelen zijn niet actief tegen de ingekapselde stadia. Het is handig om dit combineren met een behandeling tegen lintwormen en horzellarven.

Zijn er ook alternatieven waardoor ik niet preventief hoef te ontwormen?

Ja, dit is zeker mogelijk en we zien elk jaar een groei van paardeneigenaren die er voor kiezen niet preventief te ontwormen. Het belangrijkste is dat de keuze om niet preventief te ontwormen past bij de situatie. Als je structureel 3/4x per jaar mestonderzoek hebt laten uitvoeren en gebruik hebt gemaakt van de Equisal lintwormspeekseltest dan is het toedienen van de eenmalige preventieve ontworming niet altijd noodzakelijk. Bij Worm&Co wordt via het unieke online dossier, in overleg met de (parasitologisch) dierenarts, gekeken wat passend is bij jouw situatie en of preventief ontwormen wenselijk is.

Worm&Co ontzorgt. Klanten van Worm&Co ontvangen altijd een e-mail met een reminder. Mocht je nog vragen hebben laat het ons gerust weten [email protected]