Zadelpassen

962
GELEZEN

We weten allemaal dat een goed passend zadel belangrijk is voor het welzijn en prestatie van je paard. Maar wanneer weet je of een zadel goed past?

Begin bij het belangrijkste, het bepalen van de juiste maat. Begin met de maat van de schoft van je paard. Je kunt hier zelf maat tabellen voor aanschaffen, of doe dit samen met je zadelmaker. Zorg dat je weet welke merken en referenties je kunt vergelijken, als dit je eerste keer is, dan is overleggen met je zadelmaker zeker aan te raden.
De schoft heeft een bepaalde gradenboog, die zich vertaald naar een boommaat. Hoe groter de gradenboog, hoe breder het zadel. De maat van het zadel is eenvoudig uit te lezen uit het zweetblad van je zadel. Dit moet overeenkomen met je maatbepaling.

Als dit klopt, bepaal je de rock van je zadel. De rock is de ronding over de lengte van de rug. Een holle rug heeft veel rock nodig, een rechte rug heeft weinig rock nodig. Elk zadel heeft zijn eigen specifieke pas maat voor de rock. Je kunt dit bepalen door de kussens onder het zadel uit te halen, maar dat is wel een lastige klus als je er geen ervaring in hebt. Je zadelmaker kan daar uiteraard bij helpen, hij kan ook de rockmaat aanpassen.

De belangrijkste maten voor het zadel zijn nu genomen. Heel belangrijk bij het zadel zijn de kussens, deze zorgen voor het comfort en de demping. Zorg dat kussens recht en zacht gevuld zijn zonder proppen en dat ze recht onder je zadel zitten.
Indien je niet helemaal in balans zit, maar de pas maat van het zadel goed is, dan kun je de kussens bijvullen. Als je voorover zit qua balans, dan vul je de voorkussens bij, zit je te veel in stoel zit, dan hebben de achter kussens extra vulling nodig. Gebruik de kussens nooit om je zadel pas te maken! Kussens zijn er voor om het zadel comfort (demping) en balans te geven. Een niet passende boommaat kan nooit door bijvullen worden gecompenseerd. Hou er ook rekening mee dat je beperkt kunt bijvullen. Als je zadel al enkele keren is bijgevuld, kan het zijn dat je het zadel een keer moet laten hervullen. Alle oude wol er uit en alles nieuw er in. Er kan dan meteen gekeken worden naar de conditie van je zadel aan de binnen kant. Is de boom nog goed, zijn de klinknagels nog heel en zijn alle aanhechtingspunten van singels nog goed.

Vaak kom ik tegen dat er een dekje (bontje) aangeraden wordt onder het zadel. Hier is niets mis mee, mits goed gebruikt. In beginsel is bont bedoeld om rechtstreeks in contact te staan met de huid van het paard. Het voorkomt huidproblemen door wrijving. Dit mis je als je het bontje tussen je dekje en het zadel legt. Het geeft dan iets meer comfort omdat het zachter is. Op zich niet een foute oplossing, echter een bontje mag je nooit gebruiken om een niet passend zadel passend te maken.

Laat je paard regelmatig controleren waarbij een maatscorelijst wordt bijgehouden om te zien hoe het paard veranderd in zijn werk. Je kunt dan refereren hoe je training de maten en waardes veranderd.  Meestal zal je paard door meer en beter werken smaller in zijn schoft worden i.p.v. breder.


Heb je meer vragen over zadels of het passen van zadels, neem gerust contact met ons op of kom eens bij ons kijken.

https://www.countrymill.nl